АСЕНОВАТА КРЕПОСТ
Асеновата крепост се намира в планината Родопи и е отдалечена на 2 км от Асеновград. Самата крепост е съществувала още по времето на траките, а през средновековието нейната позиция става стратегическа. Крепостта е наречена на цар Иван Асен II. Църквата „Света Богородица Петричка“ е единствената изцяло запазена сграда. През 1991 г. след завършването на цялостната реставрация на черквата тя започва да функционира като православен храм. Първите писмени сведения за крепостта са от 11 век и са получени от устава на тогава построения Бачковски манастир. От тях се вижда, че Асеновата крепост е притежавала собствена армия и администрация. По времето на IV кръстоносен поход е превзета от кръстоносците. Крепостта е разширена и укрепена по време на управлението на цар Иван Асен II. Тогава е построена и църквата „Света Богородица Петричка“. При падането на България под османска власт крепостта е разрушена. Твърдината е сред Стоте национални туристически обекта
БАЧКОВСКИ МАНАСТИР "УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО"
Манастирът е живописно ограден от хълмовете на Родопите, което заедно с внушителния му размер и античност го правят един от най-посещаваните в България. Основан през 1083 г. от византийския пълководец Григорий Бакуриани и неговия брат Абазий, които са грузинци. Двуетажната костница, която се намира на около 300 метра от сегашния манастир, се е запазила от самото основаване. В Бачковската обител също се помещава и килийно училище от 11 век. Въпреки че Бачковският манастир оцелява при първоначалното нашествие на турските армии, по-късно последва съдбата на повечето други православни манастири по нашите земи и бива ограбен и разрушен. Възобновен е към края на 15-ти век, като трапезарията е реконструирана през 1601 г., а църквата "Света Богородица", запазена и до днес е завършена през 1604 г. Църквата изобилства от красиви стенописи, но това, което най-вече привлича посетителите, е иконата на Света Богородица -Умиление (1310 г.), за която се смята, че е чудотворна.
МАНАСТИР "СВЕТА ТРОИЦА" - КРЪСТОВА ГОРА
В Средните Родопи, сред красива природа се намира манастирът “Св. Троица” - Кръстова гора, или както се отбелязва в картата на България, Кръстов връх. През последните години сред православните християни в България манастирът придоби широка известност, като християнска светиня и място за поклонение. За да стигнете до това свято място, се тръгва за Смолян и когато се стигне разклона за град Лъки - Юговското ханче, се отбива на юг. Минава се през с. Борово и на 6 км. от селото се стига до Кръстова гора. Тя се намира на връх висок 1546 метра, на който е манастирът Света троица и вножество параклиси. Още преди хилядолетия Кръстова гора е почитана от траките и това се доказва от култовата керамика намерена на върха. И сега, когато човек дойде тук усеща как се усилва вярата и енергията му. Безброй са хората, които са се излекували от всякакви телесни и душевни болести. Сега всеки ден на този далечен връх идват хиляди хора, за да укрепят вярата си или изцелят болките си. Името си Кръстова гора получава от това че тука е заровено парче от кръста, на който е разпнат Исус Христос. Той е донесен на Кръстова гора от православни монаси, които го откупили от турците в Цариград. Те от своя страна го плячкосали след превземането на Византийската столица. Манастирът "Св.Троица" на Кръстова гора съществува още от 8 век и макар да е разрушаван от туците, той е възстановяван и винаги е бил, и ще бъде основен център на християнството в България.
СЕЛО КОСОВО
Намира се на 5 км от Нареченски бани  в посока Пампорово.За селото е характерна типичната възрожденска родопска архитектура. В селото има 63 паметника на културата, от които 5 с национално значение. Две от сградите са дело на прочутия майстор Хаджи Георги Станчовски, построил и къщите на Коюмджиоглу и Димитър Георгиади в Стария Пловдив. Това са църквата “Успение Богородично” от 1851г. и собствената му къща (“Хаджийската”) от 1853г. Изключително интересни са също старото училище (1889г.), параклисите “Св.Неделя” и “Св.Петър”, воденицата, ковачницата, както и повечето стари къщи в селото.
ПАМПОРОВО
Разположен е във вътрешността на Родопите на 1650 м надморска височина, в подножието на връх Снежанка. Намира се на около 260 км от София, 85 км южно от Пловдив, 15 км северно от Смолян и 10 км южно от Чепеларе. Климатът в района на Пампорово се отличава с мека зима, в която има над 100 слънчеви дни. Курортът се нарежда на първо място по слънчеви дни сред всички планински курорти в България. Средната годишна температура е 5.5°С. Връх Снежанка e част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печатът е в хижа “Студенец”.
ТРИГРАД, ЯГОДИНСКАТА ПЕЩЕРА И ПЕЩЕРАТА "ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО"
Столицата на т.нар. Тъмръшката република била подвижна и понякога това било село Триград. Известно е с красивата си природа , чист планински въздух и прекрасни гледки.
Ягодинската пещера е пещера, намираща се е в Родопите, България. Дълга е 10 км и е разположена на три етажа, от които само третият (най-нисък) е облагороден и електрифициран. За туристите в него е изградена 1100-метрова пътека. Входът и изходът към този етаж са изкуствено прокопани тунели с дължина съответно 150 и 80 м.Естественият вход на пещерата води към първия и етаж, където е открито древно жилище, обитавано около IV-то хилядолетие пр. Хр. Пещерата е уникална със своите безброй сталактити, сталагмити, сталактони, „завеси“, „леопардови кожи“ (различно оцветени скални слоеве), пещерни перли. Тя има постоянна температура от 6°C и влажност 92%. До пещерата, през ждрело, води еднолентов асфалтов път. Ягодинската пещера е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз. Пещерата работи целогодишно с работно време от 9 до 17 ч. Влизането става на всеки час, последното влизане е в 16:15 ч. През зимата, древното жилище не работи.
"Дяволското гърло" е пропастна пещера, която е формирана в следствие пропадането на земните пластове. Пещерата е разположена на 1,5 километра северно от село Триград в Триградското ждрело в Родопите. Основната и част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров. Името на пещерата идва от формата на бившия вход (сега - изход), наподобяваща дяволска глава. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина, образувайки огромна зала, наречена Бучащата зала. Дължината и е 110 метра, ширината - 40 метра, а височината и достига до 35 метра. Това е най-голямата зала в Българските пещери след входната зала на Деветашката пещера - в нея може да се побере катедралата "Св. Александър Невски". В пещерата се влиза през изкуствена галерия с дължина 150 метра, през която се достига до основата на водното течение. Оттук 301 стъпала нагоре извеждат покрай подземния водопад през стария вход до повърхността. На близо 400 м от входа на “Дяволското гърло” водите на подземнотечащата река се губят в сифон-галерия. Дължината на сифона е повече от 150 м, а след него по 60-метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността през пещера. Пещерата е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз. Работно време - летен сезон: 8:00-18:00 ч.; зимен сезон: със заявка. Дължината на пещерата е 1 км, маршрута за туристи 350м. Температурата в пещерата е около +8°C.
Асенова крепост Асенова крепост Асенова крепост Бачковски манастир Бачковски манастир Костницата при Бачковския манастир
Храм Покров на Пресвета Богородица Кръстова гора Параклис Вознесение Господне Параклис Вознесение Господне Кръстова гора Кръстова гора
село Косово село Косово село Косово Пампорово Пампорово - ТВ кула на връх Снежанка Пампорово
Входът на Ягодинската пещера Ягодинската пещера Ягодинската пещера Ягодинската пещера Ягодинската пещера Ягодинската пещера
Ягодинската пещера край Ягодинската пещера Входът на пещерата Дяволското гърло Пещерата Дяволското гърло Пещерата Дяволското гърло Пещерата Дяволското гърло
P1020723 P1020778 P1020753 P1020795 P1020756 P1020800
ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ
Чудните мостове са скален феномен известен също с името Скалните мостове. Разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк. Мостовете са се образували вследствие ерозионната дейност на пълноводната в миналото река, която е преобразувала пукнатините в мраморите в дълбока водна пещера, чийто таван с течение на времето изтънява на места и се срутва.  Предполага се, че отломките от срутването са били отнесени впоследствие от водите на реката. В резултат на това са останали двата известни мраморни моста. Местността около двата моста е заета от вековни иглолистни гори, съставени предимно от смърчови дървета. В близост са хижите „Чудните мостове“ и „Скалните мостове“. Чудните мостове са сред Стоте национални туристически обекта.
СЕЛО КОСОВО
Тук сякаш времето е спряло. Магнетичното село Косово се намира в Родопите, на 5 км от курорта Нареченски бани. Това вълшебно място е съхранило вековна история, множество стари къщи с типична възрожденска родопска архитектура и девствена природа. Освен къшите от края на 19 век може да се видят църквата „Успение Богородично“ от 1851г., костницата, етнографския музей и старото училише от 1889г. Православната църква „Успение Богородично“ и многото параклиси разпръснати наоколо са доказателство за силната вяра на местните жители. Село Косово е заселено през 17 век от преселници от Старо село до манастира Бяла Черква. Разцветът на селото е към края на 19 век. Поминъкът на населението е бил животновъдство, земеделие, кираджийство и зидарство.